Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później kilka razy będąc tam na wakacjach. Co prawda w zależności gdzie się je smakuje trochę inaczej, ale podstawowe składniki to papryka, pomidory i cebula. Niektórzy przygotowują je z kiełbasą inni bez. Ciężko jest też u nas przygotować takie prawdziwe węgierskie leczo, gdyż produkty trochę się różnią, ale myślę że choć w części je przypomina. To fajna propozycja zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzi się również podczas spotkań w gronie bliskich i znajomych.
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec, wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła. Następnie wsypuję słodką paprykę w proszku, podsmażam jeszcze przez moment, aby papryka ściemniała i stała się bardziej aromatyczna. Dodaję pokrojoną kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażam. W następnej kolejności wrzucam oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Minimalnie zwiększam ogień i duszę przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Dodaję również trochę soli oraz pieprzu i wszystko duszę jeszcze ok. 15 minut. Ilości użytych przypraw, stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego!