Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później kilka razy będąc tam na wakacjach. Co prawda w zależności gdzie się je smakuje trochę inaczej, ale podstawowe składniki to papryka, pomidory i cebula. Niektórzy przygotowują je z kiełbasą inni bez. Ciężko jest też u nas przygotować takie prawdziwe węgierskie leczo, gdyż produkty trochę się różnią, ale myślę że choć w części je przypomina. To fajna propozycja zarówno na obiad jak i kolację. Sprawdzi się również podczas spotkań w gronie bliskich i znajomych.
Moja wersja tego popularnego i pysznego dania kuchni węgierskiej:)
Odsłon: 4360
Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obia...
Odsłon: 12003
Leczo z kiełbasą i warzywami to fenomenalna potrawa! Możemy do niej wrzucić c...
Odsłon: 622
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 667
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1000
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 431
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 667
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1000
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 431
Składniki
W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec, wrzucam pokrojoną cebulę i podsmażam na niedużym ogniu tak aby ładnie się zeszkliła i zmiękła. Następnie wsypuję słodką paprykę w proszku, podsmażam jeszcze przez moment, aby papryka ściemniała i stała się bardziej aromatyczna. Dodaję pokrojoną kiełbasę i jeszcze chwilę podsmażam. W następnej kolejności wrzucam oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Minimalnie zwiększam ogień i duszę przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory pozbawione skórki i pokrojone na ćwiartki. Dodaję również trochę soli oraz pieprzu i wszystko duszę jeszcze ok. 15 minut. Ilości użytych przypraw, stopień ostrości oraz czas duszenia warzyw zależy od indywidualnych upodobań. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Racuchy z jabłkami
Dania główne
Krokiety z pieczarkami
Dania główne
Schab pod pierzynką najlepszy jaki jadłam
Dania główne
Pierś z grilla
Racuchy z jabłkami
Racuchy lubią chyba wszyscy dorośli jak i dzieci. Robi się je szybko i są bar...
Odsłon: 93
Krokiety z pieczarkami
Krokiety są bardzo syte. Z podanych ilości wyszło mi 10 sztuk, co spokojnie n...
Odsłon: 75