Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo z klopsikami to prawdziwie letnie danie. Choć lista składników jest imponująca, to całość jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. A smak tego dania przywodzi na myśl gorące promienie słoneczne i wakacyjne ciepło.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Przygotuj klopsiki. Umieść wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek, w misce. Wymieszaj wszystko rękoma i uformuj kulki o średnicy ok. 5 cm. Odłóż je na bok.
Przygotuj leczo. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokrój w kostkę podobnej wielkości. Pomidory przekrój na ćwiartki. W dużym i ciężkim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i podsmażaj ją przez 3-4 minuty. Dołóż czosnek i posiekany tymianek. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Dołóż paprykę, cukinię, pomidory, passatę i papryki w proszku. Przykryj leczo i gotuj je do miękkości warzyw przez 15-20 minut. Powinny być miękkie, ale dalej nieco chrupiące. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
Złóż danie. W naczyniu żaroodpornym lub na patelni żaroodpornej rozłóż połowę leczo. Na nim połóż klopsiki i przykryj pozostałym leczo. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz leczo z klopsikami przez 40 minut. Następnie zdejmij folię i piecz danie jeszcze przez kolejne 10-15 minut. Potrawę podawaj na ciepło.