Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na lato proponuję lekką pizzę z cukinią i ziołami.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15699
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4729
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 397
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15699
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4729
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 397
Składniki
Blaszka okrągła 27 cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać przyprawy wlać lekko ciepłą wodę, olej i zagnieść gładkie dość miękkie ciasto. Ciasto rozwałkować lub rozłożyć rękami na szerokość blachy, przełożyć do blaszki, przykryć ściereczką na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 C. Śmietanę wymieszać z roztartym czosnkiem i resztą składników, rozsmarować po wyrośniętym cieście. Blachę wstawić do piekarnika na około 7 minut. W tym czasie umytą i osuszoną cukinię kroić wzdłuż na cienkie paski. Najlepiej kroić obieraczką. Następnie wyjąć blaszkę, gęsto układać plastry cukinii, wierzch skropić oliwą, oprószyć solą, oregano, pieprzem kolorowym i cytrynowym.
Piec jeszcze około 15 minut.