Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajne, szybkie i proste danie, które można podać z ryżem, makaronem lub kaszą.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Składniki
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy.
Do mielonego mięsa dodajmy jajko, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe klopsiki.
Gotowe klopsik delikatnie wrzućmy (wszystkie jednocześnie) do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ostatnie 10 minut dusimy bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował.