Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe czyli kluski z twarogu, mąki i jajek zawsze przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Moja Babcia podawała je posypanie cukrem oraz z zarumienioną na maśle bułką tartą. To połączenie ubóstwiam do dziś! :D Kluseczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują także z dodatkiem sezonowych owoców (np. truskawek lub jagód) oraz kleksem kwaśnej śmietany.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 47
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 47
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką. * Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.
Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.