Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe

Leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1042 Ocena: 29070

Dodano:

Odsłon: 10955

Pierogi leniwe czyli kluski z twarogu, mąki i jajek zawsze przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Moja Babcia podawała je posypanie cukrem oraz z zarumienioną na maśle bułką tartą. To połączenie ubóstwiam do dziś! :D Kluseczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują także z dodatkiem sezonowych owoców (np. truskawek lub jagód) oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki

  • 500 g półtłustego twarogu
  • około 120 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leniwe

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).

  2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.

    * Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.

  3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 09 sierpnia Pyszne kluseczki ,właśnie przymierzam się do zrobienia:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 08 sierpnia Najlepsze, u mnie również smaki dzieciństwa :-) Moja babcia zawsze podawała z masełkiem i posypane cukrem. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń