Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe knedle ze śliwkami - przepis mojej mamy

Leniwe knedle ze śliwkami - przepis mojej mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 644

Przepis na leniwe knedle ze śliwką to smak mojego dzieciństwa, często robiła je moja mama, na zmianę z knedlami ziemniaczanymi. Ale te leniwe są bardziej puszyste i delikatniejsze i dlatego smakowały nam najbardziej. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Ok. 1/2 szklanki mąki
  • Wypestkowane śliwki lub połówki dużych śliwek
  • Cukier do wsypywania do środka śliwek
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leniwe knedle ze śliwkami - przepis mojej mamy

Przygotowanie

  1. W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem. Możesz oczywiście użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa.

    Dodaj jajko obie mąki, dokładnie wyrób.

  2. Ciasto przenieś na stolnicę, jeśli jest za rzadkie dodaj ewentualnie ntualnie trochę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy uformuj wałek o średnicy ok 4 cm i pokrój na plastry o grub ok 2cm.

    Każdy kawałek lekko ugnieć i na środku połóż śliwkę. Do środka wsyp odrobinę cukru lub włóż kostkę cukru. Muszę przyznać, że cukier w kostce nie do końca się rozpuścił. Jest to na pewno wygodniejszy sposób, ale wybór należy do Ciebie.

    Sklej dokładnie ciasto wokół śliwki, obtocz w mące formując w miarę równe kule.

  3. Wrzucaj na gotującą się osoloną wodę. Gotuj od momentu wypłynięcia ok 4,5 minut.

    Podawaj z przyrumienioną na maśle bułeczką tartą.

    Z podanych proporcji wyszły solidne porcje dla dwóch osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 16 sierpnia Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń