Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na leniwe knedle ze śliwką to smak mojego dzieciństwa, często robiła je moja mama, na zmianę z knedlami ziemniaczanymi. Ale te leniwe są bardziej puszyste i delikatniejsze i dlatego smakowały nam najbardziej. Koniecznie spróbujcie.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 85
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31245
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 85
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31245
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
W misce dokładnie rozgnieć twaróg widelcem. Możesz oczywiście użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa. Dodaj jajko obie mąki, dokładnie wyrób.
Ciasto przenieś na stolnicę, jeśli jest za rzadkie dodaj ewentualnie ntualnie trochę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy uformuj wałek o średnicy ok 4 cm i pokrój na plastry o grub ok 2cm. Każdy kawałek lekko ugnieć i na środku połóż śliwkę. Do środka wsyp odrobinę cukru lub włóż kostkę cukru. Muszę przyznać, że cukier w kostce nie do końca się rozpuścił. Jest to na pewno wygodniejszy sposób, ale wybór należy do Ciebie. Sklej dokładnie ciasto wokół śliwki, obtocz w mące formując w miarę równe kule.
Wrzucaj na gotującą się osoloną wodę. Gotuj od momentu wypłynięcia ok 4,5 minut. Podawaj z przyrumienioną na maśle bułeczką tartą. Z podanych proporcji wyszły solidne porcje dla dwóch osób.