Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie są to klasyczne leniwe pierogi, ani klasyczne kopytka, bo zamiast mąki i ziemniaków użyta jest kasza manna i twaróg. Jest to nieco zmodyfikowany przepis mojej mamy, która dawno temu zmodyfikowała przepis swojej mamy... :)
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 157
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 278
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 53
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 157
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 278
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 53
Składniki
Twaróg przekładamy do miski i wstępnie rozdrabniamy.
Dodajemy jajka, kaszę, szczyptę soli i ewentualnie cukier wanilinowy.
Ucieramy wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto za mocno się klei można dodać trochę kaszy, a jeśli jest zbyt suche i się rozpada, można dodać białko z kolejnego jajka.
Z powstałej masy formujemy niezbyt gruby walec i lekko go spłaszczamy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki.
Tak przygotowane "pierogi" etapami wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy jakąś minutę od wypłynięcia. Uwagi, sugestie, propozycje :-) Moim ulubionym dodatkiem jest roztopione masło ze zrumienioną bułką tartą i cukier, a czasami polewa tylko jogurtem owocowym. Sposobów podania jest wiele i wszystko zależy od naszej wyobraźni. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)