Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe pierogi vel kopytka

Leniwe pierogi vel kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1213

Dodano:

Odsłon: 3901

Nie są to klasyczne leniwe pierogi, ani klasyczne kopytka, bo zamiast mąki i ziemniaków użyta jest kasza manna i twaróg. Jest to nieco zmodyfikowany przepis mojej mamy, która dawno temu zmodyfikowała przepis swojej mamy... :)

Składniki

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 4 jajka
  • Sól
  • cukier wanilinowy (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leniwe pierogi vel kopytka

Przygotowanie

  1. Twaróg przekładamy do miski i wstępnie rozdrabniamy.

  2. Dodajemy jajka, kaszę, szczyptę soli i ewentualnie cukier wanilinowy.

  3. Ucieramy wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto za mocno się klei można dodać trochę kaszy, a jeśli jest zbyt suche i się rozpada, można dodać białko z kolejnego jajka.

  4. Z powstałej masy formujemy niezbyt gruby walec i lekko go spłaszczamy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki.

  5. Tak przygotowane "pierogi" etapami wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy jakąś minutę od wypłynięcia.

    Uwagi, sugestie, propozycje :-)

    Moim ulubionym dodatkiem jest roztopione masło ze zrumienioną bułką tartą i cukier, a czasami polewa tylko jogurtem owocowym. Sposobów podania jest wiele i wszystko zależy od naszej wyobraźni.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

asiella88 23 czerwca 2016 CUKIER Z CYNAMONEM TO JEST SZCZĘŚCIE NA LENIWYCH<3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń