Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na kluski leniwe w internecie jest tyle co na sałatki jarzynowe - każdy robi je inaczej. U mnie leniwe zawsze były robione z ziemniaków i sera, a kopytka z samych ziemniaków. Przeglądając różne przepisy naprawdę można się już z tym pogubić co jest czym :-) Ja jestem wierna przepisowi, który podarowała mi mama. Takie kluseczki nigdy mnie nie zawiodły, nie rozpadły się, po prostu były i są idealne. Kiedyś jadałam je tylko z masełkiem i cukrem, jednak od niedawna zaczynam wprowadzać zdrowszy tryb życia niż dotychczas i postanowiłam podać je z lekkim, dietetycznym sosem brokułowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6161
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6161
Składniki
Zimne ziemniaki (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej) przepuszczamy razem z serem przez maszynkę do mielenia. Na stolnicę wysypujemy mąkę i wyrzucamy na nią zmielony twaróg z ziemniakami, wbijamy 2 jajka i dodajemy ok 5 łyżek mąki ziemniaczanej.
Ciasto wyrabiamy szybko, ale dokładnie. Masa nie powinna się kleić, ale też nie może być zbyt twarda. Jeżeli istnieje potrzeba, ciasto delikatnie podsypujemy mąką, jeszcze chwilę wyrabiamy i formujemy z niego kulę.
Z ciasta odcinamy 1/3 części i rolujemy z niego zgrabny wałek, który następnie kroimy w małe kluseczki. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Leniwe gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny oleju (nie wszystkie na raz, bo się pozlepiają). Gaz pod garnkiem powinien być średni - woda z kluskami nie może wrzeć. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok 20 sekund i wyciągamy łyżką cedzakową.
Brokuły gotujemy na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, przelewamy zimną wodą, a następnie kroimy na drobne kawałki. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Jogurt mieszamy z podsmażoną cebulą i brokułem.
Kluski podajemy polane sosem brokułowym.
zdj