Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu

Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4374

Dodano:

Odsłon: 46806

Przepisów na kluski leniwe w internecie jest tyle co na sałatki jarzynowe - każdy robi je inaczej. U mnie leniwe zawsze były robione z ziemniaków i sera, a kopytka z samych ziemniaków. Przeglądając różne przepisy naprawdę można się już z tym pogubić co jest czym :-) Ja jestem wierna przepisowi, który podarowała mi mama. Takie kluseczki nigdy mnie nie zawiodły, nie rozpadły się, po prostu były i są idealne. Kiedyś jadałam je tylko z masełkiem i cukrem, jednak od niedawna zaczynam wprowadzać zdrowszy tryb życia niż dotychczas i postanowiłam podać je z lekkim, dietetycznym sosem brokułowym.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 300g białego sera
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 bukiet brokuła
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cukier
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu

Przygotowanie

  1. Zimne ziemniaki (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej) przepuszczamy razem z serem przez maszynkę do mielenia. Na stolnicę wysypujemy mąkę i wyrzucamy na nią zmielony twaróg z ziemniakami, wbijamy 2 jajka i dodajemy ok 5 łyżek mąki ziemniaczanej.

  2. Ciasto wyrabiamy szybko, ale dokładnie. Masa nie powinna się kleić, ale też nie może być zbyt twarda. Jeżeli istnieje potrzeba, ciasto delikatnie podsypujemy mąką, jeszcze chwilę wyrabiamy i formujemy z niego kulę.

  3. Z ciasta odcinamy 1/3 części i rolujemy z niego zgrabny wałek, który następnie kroimy w małe kluseczki. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

  4. Leniwe gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny oleju (nie wszystkie na raz, bo się pozlepiają). Gaz pod garnkiem powinien być średni - woda z kluskami nie może wrzeć. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok 20 sekund i wyciągamy łyżką cedzakową.

  5. Brokuły gotujemy na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, przelewamy zimną wodą, a następnie kroimy na drobne kawałki. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Jogurt mieszamy z podsmażoną cebulą i brokułem.

  6. Kluski podajemy polane sosem brokułowym.

  7. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysiaz 10 kwietnia 2015 Mamusia, co tak mało wykrzykników!!!!!

Taki mamy rodzinny przepis... i to nawet zaznaczyłam w opisie. Ale oczywiście ciężko przeczytać cały opis, najłatwiej w ciemno dreć papę i udzielać rad... (a przeglądając przepisy tych co mają najwięcej do powiedzenia.. wybaczcie, wolę słuchać rad mojej mamy...:) )

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mamusia 09 kwietnia 2015 leniwe maja to do siebie ,ze maja wiecej sera niz ziemniakow!!!a jesli ktos na garstke sera dodaje kilogram sera to nie leniwe a kopytka z serem ,albo kluski ziemniaczano serowe. takze to co zrobila to nie sa leniwe.
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 09 kwietnia 2015 Jak zwał tak zwał, fajne kluseczki, tyle że te tradycyjne to ser biały, mąka pszenna, żółtka i na koniec piana z białek. Do tego tarta bułeczka z masełkiem. Z ziemniakami więcej zachodu, jak z kopytkami, no ale kwestia nazwy.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń