Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj u mnie pierogi leniwe z sosem truskawkowym. Pierogi leniwe przygotowane z twarogu, jajek i mąki. Są proste , szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam na smaczny obiad.
miska, maszynka do mielenia , garnek, łyżka,
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1811
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 45
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1811
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 45
Składniki
Sos truskawkowy; Truskawki oczyścić ze szypułek, umyć , pokroić na mniejsze kawałki włożyć do rondla i podgrzewać około 8 - 10 minut. razem z cukrem i cukrem waniliowym na większym ogniu co jakiś czas mieszając. Po podgrzaniu zdjąć z ognia i zmiksować ale nie całkiem do końca , zostawiając większe kawałki. Pierogi leniwe; Twaróg zemleć przez maszynkę do mięsa lub rozgnieść widelcem. Dodać jajka, sól i obie mąki. Wymieszać do połączenia składników. Gdyby ciasto się lepiło to lekko podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części , z każdej formując wałek który w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Wałek lekko spłaszczyć , a następnie kroić pod skosem kluski czyli pierogi leniwe. Pierogi wrzucać na osoloną , gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia od 3 - 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podajemy polane sosem truskawkowym.
Przygotowanie składników.
Po połączeniu formujemy wałek.
Kroimy po skosie.
Gotujemy.
Pierogi leniwe gotowe do podania.