Do góry

Dania główne Przepis na:

Letnie danie "z ogródka"

Letnie danie z ogródka

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 8045

Dodano:

Odsłon: 1088

Szczególnie latem, kiedy mamy duży wybór warzyw, możemy wyczarować z nich w kilka minut pyszne, lekkie danie. Jeśli są to warzywa z naszego ogródka, szczególnie docenimy ich smak. Z dość nietypowej konstelacji warzyw i owoców powstało danie, które stało się integralną częścią naszego jadłospisu. Bakłażany duszone w prowansalskich ziołach z dymką, marynowanymi pomidorami, serkiem śmietankowym lub parmezanem i czerwonymi porzeczkami. Porzeczki nie tylko dodają koloru, ale i słodko-kwaśną nutę, która podkreśla wytrawny smak warzyw.

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • cukier
  • DODATKI:
  • 4 średnie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier
  • 3 dymki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 100 g serka śmietankowego lub parmezanu
  • 5 łodyg porzeczek
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Letnie danie "z ogródka"

Przygotowanie

  1. Na wykonanie dania potrzebujemy ok.15 minut, nie liczac przygotowania. W tym wypadku musimy przygotowac 3 skladniki - jeden z nich - bulion warzywny mam zawsze pod reka. Jest bardzo prosty w wykonaniu, daje okazje do uzycia skrawków warzyw pozostalych z przygotowania innych dan, nie wspomne juz o tym, ze jest duzo zdrowszy od gotowych rosolków i duzo smaczniejszy. Zwykle przygotowuje spora ilosc bulionu, czesc przechowuje w butelkach do szybkiego wykorzystania, reszte zamrazam w odpowiednich porcjach.
    Drugim skladnikiem sa marynowane pomidory. Pomidory pokroic w kostke, wymieszac z oliwa z oliwek, odrobina czosnku, soli i cukru i odstawic na 30 minut.
    Trzecim skladnikiem sa porzeczki, które posypane odrobina cukru odstawiamy równiez na 30 minut.

  2. Baklazany oczyscic i pokroic wzdluz w plastry o grubosci ok. 0,5 cm. Plastry smazymy z obu stron na oliwie z oliwek, doprawiamy sola, pieprzem, odrobina cukru i posypujemy suszonymi ziolami prowansalskimi. Gdy nabiora koloru dodajemy lyzke wazowa bulionu warzywnego. Baklazany powinny dusic sie w płynie a nie plywac w nim. Dusic pod przykryciem ok.10 minut, w razie potrzeby dolac troche bulionu.

  3. Tuz przed podaniem podgrzac na patelni marynowane pomidory bez tluszczu. Dymke oczyscic i pokroic w krazki. Rozgrzac oliwe z oliwek na patelni i krótko podsmazyc krazki dymki dodajac bulke tarta, trochę soli i cukru.
    Plastry baklazana ulozyc na talerzu a na nich dymke i pomidory.Na wierzchu ulozyc male porcje serka smietankowego lub parmezanu.

  4. Przed podaniem posypac plastry porzeczkami. Ich slodko-kwasny smak nadaje baklazanom owocowa nute.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 sierpnia Wykwintne warzywne danie! wszytsko jest doprawione w punkt!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 sierpnia Niesamowicie pyszne połączenie.
Cudownie się prezentuje <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń