Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędny makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Do przygotowania w 15 minut :)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1797
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14411
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19515
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13162
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1797
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14411
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19515
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13162
Składniki
Kurki oczyścić i (jeśli są większe) pokroić je na połówki/ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać kurki i smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, wlać śmietanę i dusić kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do sosu dodać 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do sosu i krótko podgrzać. Przed podaniem posypać grana padano i posiekaną natką. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rady: Aby łatwiej oczyścić kurki można zasypać je w misce kilkoma łyżkami mąki i zalać zimną wodą. Pozostawić na chwilę i wymieszać ręką. Tak oczyszczone kurki przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Śmietanę 30% można zastąpić 18%.