Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędny makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Do przygotowania w 15 minut :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Kurki oczyścić i (jeśli są większe) pokroić je na połówki/ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać kurki i smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, wlać śmietanę i dusić kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do sosu dodać 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do sosu i krótko podgrzać. Przed podaniem posypać grana padano i posiekaną natką. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rady: Aby łatwiej oczyścić kurki można zasypać je w misce kilkoma łyżkami mąki i zalać zimną wodą. Pozostawić na chwilę i wymieszać ręką. Tak oczyszczone kurki przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Śmietanę 30% można zastąpić 18%.