Do góry

Dania główne Przepis na:

Lizaki, czyli pałki z kurczaka w piekarniku!

Lizaki, czyli pałki z kurczaka  w piekarniku!

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 519

Dodano:

Odsłon: 1011

Super danie na imprezę i każdy obiad!!!

Składniki

  • Pałki z kurczaka - 12 szt
  • Sos sojowy - ok 50 ml
  • Sos do wok (z czosnkiem) - ok 80 ml
  • Masło - ok 40gr
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Paryka - 1 łyżeczka
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka - 3 łyżeczki
  • Olej roślinny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lizaki, czyli pałki z kurczaka w piekarniku!

Przygotowanie

  1. Trzeba przygotować naczynie żaroodporne.
    Odcinamy z pałek kurczaka końcówki (chrząstki). Zaprezentowałem jak to zrobić w filmie poniżej.
    Teraz myjemy nasze pałki z kurczaka i doprawiamy przyprawami. Całość odstawiamy na min 1 godz. do lodówki.
    Po godzinie wyjmuję pałki i ustawiam je pionowo w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy pałki daję pokrojone masło.
    Wkładam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 °C na 40 min.
    W między czasie przygotowujemy specjalny sos (łączymy sos sojowy z sosem do woku i dolewamy do całości kapkę oleju. Całość mieszamy).
    Po 40 min wyjmujemy pałki odlewamy chochelką wodę, która się zebrała w naczyniu.
    Teraz każdą pałkę z kurczaka namaczamy w specjalnie przygotowanym sosie i odkładamy z powrotem do naczynia.
    Finalnie przygotowana całość ląduje w piekarniku na ostatnie 20 min. Po tym czasie są już gotowe do zajadania się nimi.

    Link do filmu znajdziesz poniżej!!!

    Życząc smacznego pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń