Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki ziemniaczane wraz z boczkiem, frankfurterkami i cebulą to swojski i sycący obiad. Wzbogaciliśmy go o aromatyczny ser cheddar.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 288
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14586
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1713
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16825
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 288
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14586
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1713
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16825
Składniki
Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Posmaruj olejem z każdej strony, najlepiej z pomocą pędzelka. Każdy ziemniak zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Po tym czasie każdy ziemniak powinien być łatwy w przekrojeniu na pół. Jeśli jest surowy, włóż jeszcze do piekarnika na kolejne 10 minut.
Teraz przygotuj farsz. Boczek surowy wędzony pokrój w kostkę, ale pozbądź się twardej skórki. Frankfurterki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w piórka. Całość zeszklij na oleju na mocno rozgrzanej patelni. W trakcie posól, popieprz, dodaj też czosnek granulowany i paprykę. Zdejmij farsz z ognia.
Z ziemniaków wydrąż środek. Umieść go w misce. Dodaj farsz z patelni, a także śmietanę i tarty ser cheddar. Całość wymieszaj.
Na każdą połówkę ziemniaka wyłóż farsz. Posyp delikatnie tymiankiem. Łódeczki ziemniaczane umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Podawaj na ciepło.