Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódeczki ziemniaczane wraz z boczkiem, frankfurterkami i cebulą to swojski i sycący obiad. Wzbogaciliśmy go o aromatyczny ser cheddar.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2880
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9161
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2880
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9161
Składniki
Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Posmaruj olejem z każdej strony, najlepiej z pomocą pędzelka. Każdy ziemniak zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Po tym czasie każdy ziemniak powinien być łatwy w przekrojeniu na pół. Jeśli jest surowy, włóż jeszcze do piekarnika na kolejne 10 minut.
Teraz przygotuj farsz. Boczek surowy wędzony pokrój w kostkę, ale pozbądź się twardej skórki. Frankfurterki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w piórka. Całość zeszklij na oleju na mocno rozgrzanej patelni. W trakcie posól, popieprz, dodaj też czosnek granulowany i paprykę. Zdejmij farsz z ognia.
Z ziemniaków wydrąż środek. Umieść go w misce. Dodaj farsz z patelni, a także śmietanę i tarty ser cheddar. Całość wymieszaj.
Na każdą połówkę ziemniaka wyłóż farsz. Posyp delikatnie tymiankiem. Łódeczki ziemniaczane umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Podawaj na ciepło.