Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka z sarny duszona w domowej kiszonej kapuście - to proste, pożywne, klasyczne, staropolskie danie jednogarnkowe.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12021
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4424
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12021
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6837
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
W dużym żeliwnym garnku wytapiam boczek. Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na wytopionym boczku. Posypuję przyprawami. Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone grzyby, sos Worcester i śliwki. Krótko smażę. Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i wszystko mieszam. Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką. Potrawę duszę na minimalnym ogniu około 2 godziny. Następnie dodaję kaszę pęczak i duszę jeszcze około 1 godziny. Po dodaniu kaszy należy sprawdzać czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu, ponieważ kasza chłonie płyn i pęcznieje. Jeśli jest za mało należy dolać bulionu lub wody. Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.