Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka z sarny duszona w domowej kiszonej kapuście - to proste, pożywne, klasyczne, staropolskie danie jednogarnkowe.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 621
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 621
Składniki
W dużym żeliwnym garnku wytapiam boczek. Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na wytopionym boczku. Posypuję przyprawami. Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone grzyby, sos Worcester i śliwki. Krótko smażę. Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i wszystko mieszam. Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką. Potrawę duszę na minimalnym ogniu około 2 godziny. Następnie dodaję kaszę pęczak i duszę jeszcze około 1 godziny. Po dodaniu kaszy należy sprawdzać czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu, ponieważ kasza chłonie płyn i pęcznieje. Jeśli jest za mało należy dolać bulionu lub wody. Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.