Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na kotlety mielone zapiekane w piekarniku bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są soczyste, aromatyczne, zdrowe i bardzo pożywne.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2502
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2502
Składniki
Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy, mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do miseczki. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodajemy także 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Bułkę kruszymy na drobne kawałki, zalewamy mlekiem i mieszamy do momentu uzyskania gęstej papki.
Do miseczki z mięsem przekładamy podsmażone z czosnkiem cebule, papkę z bułki i mleka, wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy, łyżkę oleju rzepakowego oraz przyprawy: tymianek, cząber, majeranek, kurkumę, pieprz cayenne oraz posiekany tymianek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zielonym czarnym pieprzem.
Z tak powstałej masy mięsnej formujemy kotleciki i obtaczamy je delikatnie w bułce tartej. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut. "Łopatkowe zapiekańce" proponuję podać z kaszą bulgur i świeżym koperkiem oraz marynowanymi buraczkami. Życzę smacznego! :)