Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach

Łosoś gotowany na czerwonych pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1527

Dodano:

Odsłon: 224

Delikatny, soczysty o cytrusowej nucie łosoś, podany z sałatką z owoców tropikalnych i małymi gwiazdkami z purée ziemniaczanego.

Składniki

  • 500 g dzikiego łososia ze skórą
  • 2 czerwone pomarańcze
  • Sól morska
  • pieprz czarny
  • koperek
  • łyżeczka masła ziołowego lub zwykłego
  • sałatka owocowa:
  • Kiwi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • granat
  • cebula czerwona
  • czerwona pomarańcza
  • natka pietruszki
  • koperek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia dzielimy na porcje po 250 g. Solimy, pieprzymy, posypujemy koperkiem. Na patelni układamy plasterki pomarańczy. Na plasterkach układamy rybę. Na każdym kawałku kładziemy po wiórku masła. Na wierzchu ryby kładziemy po 2-3 plasterki pomarańczy. Na dno patelni wlewamy wodę około 100 ml.


    Rybę przykrywamy, włączamy ogień i gotujemy przez 7-8 minut.
    W czasie, gdy ryba się gotuje robimy sałatkę owocową. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki; selera kroimy na drobne kawałki; cebulę cienko kroimy; pomarańczę obieramy i filetujemy, z reszty wyciskamy sok do sałatki. Natkę i koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy pestkami granatu.

    Rybę podajemy z sałatką oraz gwiazdkami ziemniaczanymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń