Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej

Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 50

Łosoś jurajski jest to łosoś atlantycki z polskiej hodowli wykorzystującej wodę termalną sprzed 150 milionów lat. W odróżnieniu od hodowlanego łososia norweskiego jest to ryba w pełni ekologiczna. Cenowo też jest atrakcyjny kilogram tej ryby można kupić za niecałe 40 zł. Mięso tej ryby samo w sobie jest pyszne, więc nie potrzeba mu wiele, żeby podkreślić naturalny smak i aromat.

Składniki

  • łosoś jurajski (wypatroszony) około 1,5 kg
  • cytryna ekologiczna
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • kawałek kopru włoskiego
  • pieprz
  • 2 kg soli morskiej drobnej
  • 4-5 białek z jaj kurzych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś jurajski pieczony w soli morskiej

Przygotowanie

  1. ól przesypujemy do miski dodajemy białka, mieszamy. Sól powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

    Rybę nacieramy pieprzem. Do środka łososia wkładamy plasterki cytryny, drobno pokrojony czosnek, imbir, oraz kawałki fenkułu, gałązki pietruszki i koperku.
    Na blachę wykładamy cienką warstwę soli, na soli układamy rybę. Łososia otulamy solą. Sól powinna dokładnie pokryć rybę. Pieczemy około godziny w 180-190 stopniach C.

  2. Rybę wyjmujemy z pieca. Sól rozbijamy drewnianą łyżką i delikatnie zdejmujemy z ryby. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń