Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś jurajski jest to łosoś atlantycki z polskiej hodowli wykorzystującej wodę termalną sprzed 150 milionów lat. W odróżnieniu od hodowlanego łososia norweskiego jest to ryba w pełni ekologiczna. Cenowo też jest atrakcyjny kilogram tej ryby można kupić za niecałe 40 zł. Mięso tej ryby samo w sobie jest pyszne, więc nie potrzeba mu wiele, żeby podkreślić naturalny smak i aromat.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20729
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20729
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1082
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Składniki
ól przesypujemy do miski dodajemy białka, mieszamy. Sól powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Rybę nacieramy pieprzem. Do środka łososia wkładamy plasterki cytryny, drobno pokrojony czosnek, imbir, oraz kawałki fenkułu, gałązki pietruszki i koperku. Na blachę wykładamy cienką warstwę soli, na soli układamy rybę. Łososia otulamy solą. Sól powinna dokładnie pokryć rybę. Pieczemy około godziny w 180-190 stopniach C.
Rybę wyjmujemy z pieca. Sól rozbijamy drewnianą łyżką i delikatnie zdejmujemy z ryby. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami.