Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś na parze z brokułem

Łosoś na parze z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1102 Ocena: 13733

Dodano:

Odsłon: 583

Taką rybkę zjemy z przyjemnością na piątkowy obiadek i nie tylko. Szybki sposób a co najważniejsze bez dodatku oleju od smażenia. Łosoś jest delikatny i soczysty, podany z brokułem wygląda smakowicie. Polecam.

Składniki

  • ½ kg surowego łososia
  • ½ papryczki Chili
  • 2 cm korzenia Imbir
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka sezamu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś na parze z brokułem

Przygotowanie

  1. 1. Rybę oczyszczamy z łusek, zdejmujemy skórę, myjemy osuszamy.
    2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno siekamy. Papryczkę chili obieramy z nasion i również drobno kroimy. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dwie minut smażymy, studzimy i nacieramy marynatą rybę. Odstawiamy na dwadzieścia minut

  2. 3. Po tym czasie zawijamy łososia w folie aluminiową i umieszczamy w parowarze.

  3. 4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i również umieszczamy w parowarze.
    5. Ustawiamy na 20 minut.
    6. Rybka gotowa, wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i podajemy z brokułem.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń