Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś teryiaki to aromatyczne, wręcz ekskluzywne danie na specjalne okazje. Już na talerzu prezentuje się jak w najlepszej restauracji. Soczysty łosoś pieczony w słodko-słonej marynacie teriyaki pasuje do makaronu ryżowego wymieszanego z warzywami oraz do świeżych ziół.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2559
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3451
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1540
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2559
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3451
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1540
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Składniki
Filet pokrój na 3-4 większe kawałki. Powinny mieć kształt długich prostokątów. Przełóż je do miski lub naczynia, w którym będą się marynować.
W miseczce połącz sos teriyaki, ostrygowy i sojowy, ocet, olej sezamowy, cukier i starty imbir. Wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści. Polej marynatą łososia, delikatnie obracając, żeby każdy kawałek był pokryty.
Odstaw na 30 minut, żeby ryba nabrała smaku.
Po zamarynowaniu przełóż łososia do naczynia żaroodpornego. Polej wierzch odrobiną marynaty. Piecz 12-13 minut w 180°C aż ryba będzie soczysta i lekko skarmelizowana.
Łososia teryiaki posyp sezamem, podawaj go ze świeżą kolendrą i połówką limonki.