Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie bazyliowym

Łosoś w sosie bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 6560

Lekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej

Składniki

  • 2 kawałki łososia
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 garść roszponki
  • 1 kawałek papryczki chili
  • 4 pomidory koktajlowe
  • olej
  • 200 g śmietany 18 % ukwaszonej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia solę, posypuję pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Przekładam na folię aluminiową dodaję gałązki rozmarynu, zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję śmietanę , listki bazylii chwilę podgrzewam na wolnym ogniu i miksuję sos blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia podaję z sosem na rukoli z pomidorkami i pokrojoną papryczką chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 marca 2018 Super, ale z jedną zmianą - zamiast majeranku, rozmaryn suszony. Do ryby jednak rozmaryn lub tymianek. Ale to ... moje smaki. Zabieram :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń