Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko, zdrowo i pożywnie - tak lubię jeść najbardziej :) Dzisiaj zapraszam na pieczone kawałki łososia, które dzięki kołderce z pesto są niezwykle delikatne i soczyste. Całość dopełniają pieczone warzywa - pomidory, cukinia oraz ziemniaki w mundurkach. Zapiekanka jest smaczna i bardzo aromatyczna - gorąco polecam :)
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut od momentu zagotowania.
Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (możemy je lekko zblanszować) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwą z oliwek. Cukinię oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Filet z łosia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy pesto z bazylii, a na wierzchu tworzymy z niego kołderkę. Na plastry cukinii układamy ryby z pesto, a pomiędzy nie pokrojone na ćwiartki ziemniaki w mundurkach.
Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, wszystko oprószamy dodatkowo solą oraz pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżymi listkami bazylii lub ulubionymi ziołami.
Wszystkie składniki możemy dodatkowo przełożyć serem mozzarella (prezentowana wersja jest bardziej lekka). Życzę smacznego! :)