Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2582

Dodano:

Odsłon: 8768

Kolejny przepis ze szparagami w tle :)

Składniki

  • zielone szparagi, 1 pęczek
  • masło, 2 łyżki
  • łosoś, 2 dzwonka
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sól morska, do smaku
  • Pieprz czarny świeżo zmielony, do smaku
  • ziemniaki młode, ok 500 g
  • szczypiorek, garść
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś ze szparagami

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać skórkę, pokroić na 5 cm kawałki. Rozgrzać masło na patelni z 1 łyżeczką oleju, włożyć szparagi i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni, lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Łososia umyć. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, włożyć kawałki szparagów (tylko środki, główki odłożyć). Na szparagach ułożyć łososia, polać pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem.

  2. Piec przez 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia na łososiu ułożyć główki szparagów. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, można obłożyć nimi rybę, aby ładnie się zarumieniły. Wcześniej skropić je oliwą z oliwek. Potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić ewentualnie solą morską i czarnym pieprzem oraz oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń