Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-01-2025
Przepis na pysze i pożywne danie z rybą w roli głównej. Łososia otula kremowy szpinak oraz delikatne i lekko chrupiące ciasto francuskie. To efektowne połączenie smaków i aromatów. Danie świetnie smakuje oraz pięknie prezentuje się na talerzu, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 239
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 3166
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 1322
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2490
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 239
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 3166
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 1322
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2490
Składniki
Filet z łososia oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na maśle bardzo delikatnie podsmażamy ząbek czosnku, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zwiędnie, a następnie studzimy. Ostudzony szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niego serek śmietankowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy łososia (można podzielić go na mniejsze kawałki, aby uformować odpowiedni kształt), a następnie szpinak z serkiem. Ciasto z obu stron nacinamy pod kątem w drobne paski.
Na początku zawijamy dwa większe pasy na brzegach, a następnie zawijamy naprzemiennie mniejsze paski na całej długości.
Uformowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.
Gotowe danie możemy podawać pokrojone na mniejsze lub większe kawałki z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy lub czosnkowy.
WSKAZÓWKI Do szpinaku możecie dodać także serek smakowy (zamiast serka śmietankowego). Świetnie sprawdzi serek z grzybami np. borowikowy Tartare. Pamiętajcie o dobrym odciśnięciu szpinaku po jego podsmażeniu na patelni. Zbyt duża ilość wody mogłaby wypłynąć podczas pieczenia i sprawić, że ciasto będzie mokre.