Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-01-2025
Przepis na pysze i pożywne danie z rybą w roli głównej. Łososia otula kremowy szpinak oraz delikatne i lekko chrupiące ciasto francuskie. To efektowne połączenie smaków i aromatów. Danie świetnie smakuje oraz pięknie prezentuje się na talerzu, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9708
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4481
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9708
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4481
Składniki
Filet z łososia oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na maśle bardzo delikatnie podsmażamy ząbek czosnku, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zwiędnie, a następnie studzimy. Ostudzony szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niego serek śmietankowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy łososia (można podzielić go na mniejsze kawałki, aby uformować odpowiedni kształt), a następnie szpinak z serkiem. Ciasto z obu stron nacinamy pod kątem w drobne paski.
Na początku zawijamy dwa większe pasy na brzegach, a następnie zawijamy naprzemiennie mniejsze paski na całej długości.
Uformowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.
Gotowe danie możemy podawać pokrojone na mniejsze lub większe kawałki z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy lub czosnkowy.
WSKAZÓWKI Do szpinaku możecie dodać także serek smakowy (zamiast serka śmietankowego). Świetnie sprawdzi serek z grzybami np. borowikowy Tartare. Pamiętajcie o dobrym odciśnięciu szpinaku po jego podsmażeniu na patelni. Zbyt duża ilość wody mogłaby wypłynąć podczas pieczenia i sprawić, że ciasto będzie mokre.