Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maffe to senegalska potrawa z wołowiną (lub innym mięsem), warzywami i orzechami ziemnymi. Chociaż wizualnie gulasz nie zachwyca, to smakowo jest fantastyczny - kremowy, aromatyczny, słonawo-słodki. W mojej wersji został podrasowany syropem klonowym.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Składniki
Wołowinę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawami i przesmażamy na oleju. Polecam olej arachidowy - da wspaniały aromat. Kiedy mięso lekko się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Chwilę smażymy razem mieszając. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. U mnie wystarczyło pół godziny, ale miałam bardzo świeże mięso. Może to oczywiście zająć dłużej. Masło orzechowy i syrop klonowy mieszamy w połowie szklanki wody. Ważne, aby było to masło orzechowe 100%, bez żadnych dodatków. Najlepiej sprawdza się masło z kawałkami orzechów. Dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze 10 minut. Co kilka minut trzeba mieszać i ewentualnie dolewać wody bo sos orzechowy może się przypalać. Podajemy z kaszą lub ryżem.