Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maffe to senegalska potrawa z wołowiną (lub innym mięsem), warzywami i orzechami ziemnymi. Chociaż wizualnie gulasz nie zachwyca, to smakowo jest fantastyczny - kremowy, aromatyczny, słonawo-słodki. W mojej wersji został podrasowany syropem klonowym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 825
Składniki
Wołowinę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawami i przesmażamy na oleju. Polecam olej arachidowy - da wspaniały aromat. Kiedy mięso lekko się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Chwilę smażymy razem mieszając. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. U mnie wystarczyło pół godziny, ale miałam bardzo świeże mięso. Może to oczywiście zająć dłużej. Masło orzechowy i syrop klonowy mieszamy w połowie szklanki wody. Ważne, aby było to masło orzechowe 100%, bez żadnych dodatków. Najlepiej sprawdza się masło z kawałkami orzechów. Dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze 10 minut. Co kilka minut trzeba mieszać i ewentualnie dolewać wody bo sos orzechowy może się przypalać. Podajemy z kaszą lub ryżem.