Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to szczyt sezonu na flądrę - nigdy nie smakuje lepiej niż teraz, w połączeniu z boczkiem, groszkiem cukrowym i batatami pachnie wiosną. Bardzo proste i szybkie danie - przygotowanie trwa niecałe pół godziny.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1841
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2288
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 82
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 169
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1475
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1841
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2288
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 82
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 169
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1475
Składniki
Bataty umyc, przekroic wzdluz na pól, wlozyc do foremki, posolić i posmarowac odrobina oliwy. Wstawic do piekarnika i piec do miekkosci ok. 25 minut w temp. 200° C. W miedzyczasie umyc groszek cukrowy i blanszowac we wrzacej osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odcedzic, oplukac lodowata woda i dobrze osuszyc. Pokroic w podluzne paski. Szalotki obrac i razem z boczkiem pokroic w drobna kostke. Podsmazyc boczek na patelni bez tluszczu, dodac szalotkę i pod koniec groszek. Doprawic odrobina cukru sola i pieprzem.
Umyc filety z fladry, osuszyc recznikiem papierowym i ewentualnie usnac osci. Doprawic sola, skropic odrobina oliwy z oliwek i odstawic na 2 - 3 minuty. Wyjac upieczone bataty i lyzka oddzielic miazsz od skórki. Rozgniesc z platkami chili, 2 lyzkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobina miodu i doprawic sola. Oplukac kolendre, wysuszyc, drobno posiekac i wymieszac z batatami.
Na patelni rozgrzac odrobine oleju i smazyc filety z fladry na srednim ogniu przez 2-3 minuty. Doprawic pieprzem.
Na talerzu ulozyc puree z batatów, na nim filety z fladry i groszek z boczkiem.