Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to szczyt sezonu na flądrę - nigdy nie smakuje lepiej niż teraz, w połączeniu z boczkiem, groszkiem cukrowym i batatami pachnie wiosną. Bardzo proste i szybkie danie - przygotowanie trwa niecałe pół godziny.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 144
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 144
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 68
Składniki
Bataty umyc, przekroic wzdluz na pól, wlozyc do foremki, posolić i posmarowac odrobina oliwy. Wstawic do piekarnika i piec do miekkosci ok. 25 minut w temp. 200° C. W miedzyczasie umyc groszek cukrowy i blanszowac we wrzacej osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odcedzic, oplukac lodowata woda i dobrze osuszyc. Pokroic w podluzne paski. Szalotki obrac i razem z boczkiem pokroic w drobna kostke. Podsmazyc boczek na patelni bez tluszczu, dodac szalotkę i pod koniec groszek. Doprawic odrobina cukru sola i pieprzem.
Umyc filety z fladry, osuszyc recznikiem papierowym i ewentualnie usnac osci. Doprawic sola, skropic odrobina oliwy z oliwek i odstawic na 2 - 3 minuty. Wyjac upieczone bataty i lyzka oddzielic miazsz od skórki. Rozgniesc z platkami chili, 2 lyzkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobina miodu i doprawic sola. Oplukac kolendre, wysuszyc, drobno posiekac i wymieszac z batatami.
Na patelni rozgrzac odrobine oleju i smazyc filety z fladry na srednim ogniu przez 2-3 minuty. Doprawic pieprzem.
Na talerzu ulozyc puree z batatów, na nim filety z fladry i groszek z boczkiem.