Standardowy sos serowy z nowo poznanym makaronem.
Makaron angotti z sosem serowym
Składniki
- 400 g makaronu angotti
- cebula
- 4 plastry gotowanej szynki
- oliwa z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- 200 g sera gorgonzola
- 3 gałązki świeżej szałwii
- mąka
- sól ,pieprz
Składniki
- 400 g makaronu angotti
- cebula
- 4 plastry gotowanej szynki
- oliwa z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- 200 g sera gorgonzola
- 3 gałązki świeżej szałwii
- mąka
- sól ,pieprz

Etapy przygotowania
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości. Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut. Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści. Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35451

Zapiekanka warzywna na kruchym spodzie to wyjątkowo pyszny pomysł na obiad.
Odsłon: 957

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10975
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35451

Zapiekanka warzywna na kruchym spodzie to wyjątkowo pyszny pomysł na obiad.
Odsłon: 957

Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 10975



Składniki
- 400 g makaronu angotti
- cebula
- 4 plastry gotowanej szynki
- oliwa z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka mleka
- 200 g sera gorgonzola
- 3 gałązki świeżej szałwii
- mąka
- sól ,pieprz
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości. Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut. Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści. Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.
Jeszcze z takim makaronem nie spotkałam się. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju makarony.
Wspaniała i smaczna propozycja :)
Uwielbiam takie dania