Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Standardowy sos serowy z nowo poznanym makaronem.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 81
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 69
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 99
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 81
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 69
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 99
Składniki
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości. Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut. Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści. Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.