Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron castellane z tuńczykiem

Makaron castellane z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 16461

Dodano:

Odsłon: 7359

Makaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować.

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1/3 szkalnki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • pół szklanki białego wina półsłodkiego
  • 3 dojrzałe malinowe pomidory
  • 150 g tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • sól
  • ieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku podsmażyłem na połowie oliwy obrane ząbki czosnku, po chwili dodajemy posiekane anchois i smażyłem ok. 4 minuty, cały czas mieszając. Wlałem wino, zagotowałem, a kiedy wyparowało, wyjąłem czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy, sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem.
    Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń