Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron dyniowy to proste danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Słodycz dyni świetnie komponuje się z ostrością chili i kwaskowatością cytryny, tworząc prawdziwe niebo w ustach! Ta potrawa wykorzystuje wszystkie zalety jesieni – jest pięknie kolorowe, pyszne, zdrowe. Dodatek orzechów włoskich i pestek dyni zapewnia przyjemną chrupkość i sprawia, że całość z pewnością nie jest nudne!
cedzak, garnek, nóż, deska do krojenia
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 171
Polecam.
Odsłon: 1209
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 349
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 171
Polecam.
Odsłon: 1209
Coś pysznego. Polecam.
Odsłon: 349
Składniki
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dynię pokrój w niewielką kostkę. Rozłóż ją na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem. Posmaruj ją łyżką oliwy i posyp solą. Piecz w temperaturze 220 st. Celsjusza przez 30-35 minut do miękkości i lekkiej karmelizacji. W połowie pieczenia przemieszaj.
Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Podsmaż drobno posiekany czosnek na małym ogniu, często mieszając. Dodaj płatki chili i smaż przez kolejną minutę.
Połowę dyni rozgnieć widelcem lub zblenduj na jednolitą masę. Obie części warzywa dodaj na patelnię i wymieszaj.
Na patelnię włóż ugotowany makaron i dobrze wymieszaj go z otrzymanym sosem. Dopraw pieprzem, sokiem i skórką cytrynową.
Gotowy makaron dyniowy przełóż na talerz. Posyp tartymi orzechami włoskimi oraz prażonymi pestkami dyni. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.