Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1408
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12260
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1408
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12260
Składniki
Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroimy w kostkę i zasypujemy mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na całą noc. Tofu tym lepsze, im dłużej marynowane. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach kroimy w paseczki. Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, marchew kroimy w słupki, brokuła na różyczki a kapustę szatkujemy. Na patelni, na łyżce oleju smażymy cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy pozostałe warzywa, grzyby mun, sos sojowy, sos mango i przyprawę. Smażymy na większym ogniu, dość krótko, aby warzywa pozostały chrupkie. Dodajemy odcedzony i przepłukany makaron konjac. Smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając. W tym samym czasie na drugiej patelni szykujemy glazurę do tofu. Olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy (lub miód) i srirachę podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Dodajemy tofu i smażymy, często mieszając, aż glazura pokryje kostki z każdej strony. Na talerzu układamy porcję makaronu z warzywami, na nim tofu i całość posypujemy sezamem.