Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penne z ricottą i świeżym szpinakiem

Makaron penne z ricottą i świeżym szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 2549

Makaron penne ze świeżym szpinakiem. Ugotuj coś naprawdę pysznego i zdrowego, z kilku prostych składników, nie marnując przy tym całego dnia.

Składniki

  • Makaron Penne 250g
  • Liście świeżego szpinaku 400g
  • Ser ricotta 250g
  • Pomidorki koktajlowe 200g
  • Pieczarki 200g
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Sól morska, pieprz do smaku
  • 1 łyżka białego sezamu
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu do użycia potem.

  2. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plastry smażymy krótko na mocnym ogniu, dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku.

  3. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy ok 5min.

  4. Dodajemy sos sojowy, cukier, doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Pozwalamy gotować się wszystkiemu kilka minut na mocny ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Wlewamy na patelnie pół szklanki wody z gotowania makaronu i dodajemy ricottę. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitego sosu.

  6. Łączymy makaron z sosem na patelni, i gotujemy jeszcze ok. 3min.

  7. Posypujemy obficie sezamem.

  8. Podajemy z liśćmi sałaty skropionymi oliwą, i octem balsamicznym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń