Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki sposób na obiad, ale i na coś ciepłego dla gości.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 714
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1019
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2038
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 714
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1019
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2038
Składniki
Wędlinę (właściwie może być zamiast szynki i kiełbasa) pokroić w małą kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej oliwie. Wyjąć z tłuszczu do średniego garnka.
Cukinię umyć, obrać, jeśli ma nasionka - usunąć je, miąższ pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia wędliny. Podlać wodą i udusić - powinna być delikatnie chrupka, nie może się rozgotować. Cukinię dodać do garnka z wędliną. Nie wylewać sosu, który się wytworzył!
Do sosu po wędlinie i cukinii dodać serki - pleśniowy pokroić uprzednio na mniejsze kawałki. Trzymać na małym ogniu aż się wszystkie roztopią.
Powstały sos przelać do garnka z cukinią i wędliną, doprawić i chwilkę razem poddusić. Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.
Podawać z ugotowanym makaronem.
W ramach wariacji można oczywiście zmieniać warzywa, np. na paprykę, dodać cebulę itd. Smacznego!