Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron rybaka to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację, szczególnie dla miłośników ryb i spaghetti. Użycie wędzonego łososia w połączeniu z dużą porcją świeżego koperku to smakowity duet, który nigdy nie zawodzi. Zielony groszek dodaje odświeżającego urozmaicenia, a odczuwalny akcent czosnku wyostrza całość, czyniąc to danie apetycznym i chętnie przygotowywanym.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7907
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13679
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7907
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13679
Składniki
Napełnij duży garnek zimną wodą i łyżeczką soli, po czym doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu do uzyskania twardości al’dente.
W międzyczasie rozgrzej oliwę lub masło na dużej patelni i podsmaż posiekany czosnek na złoty kolor (uważaj, aby nie przypalić!). Dodaj pokrojony albo porwany na kawałki wielkości kęsa łosoś, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 minuty. Dorzuć groszek i przełóż ugotowany makaron za pomocą łyżki cedzakowej. Wymieszaj sos z makaronem i w razie potrzeby wlej trochę wody z gotowanego makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu. Na koniec spróbuj i ewentualnie dodaj sól. Wędzony łosoś jest dość słony, więc dodatkowe solenie może okazać się zbędne.
Makaron rybaka wykładaj na talerze i obficie posyp świeżym koperkiem. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.