Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sezamowy, makaron ryżowy z krewetkami to propozycja na pożywny obiad lub kolację we dwoje. Aromatyczny dzięki przyprawom. Idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Krewetki w takim połączeniu smakują wybornie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 194
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3972
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 353
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 913
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 194
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3972
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 353
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 913
Składniki
Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek posiekać drobno, imbir pokroić na plasterki, a potem w słupki, papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki, cebulkę dymkę (białą i zieloną część) pokroić na plasterki. Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą, wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub ryżowego. Sos sojowy wymieszać z miodem i sokiem z limonki. W woku na dobrze rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę dymkę (tylko białą część). Dodać imbir, czosnek i chili, krótko podsmażyć. Dodać masło, wrzucić krewetki. Podsmażyć je na złoty kolor z obu stron przez ok. 3 minuty. Dodać sos sojowy z miodem i sokiem z limonki i chwilę podsmażyć, dodać makaron i całość wymieszać i krótko podsmażyć. Posypać sezamem i posiekaną kolendrą. Podać od razu po przygotowaniu.