Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Danie można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest smaczne.
Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, pros...
Odsłon: 2436
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 96
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lek...
Odsłon: 754
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 172
Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, pros...
Odsłon: 2436
Ciasto pleśniak to przepyszne kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Przep...
Odsłon: 96
Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki wieprzowej, w sosie beszamelowym, lek...
Odsłon: 754
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 172
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy - paprykę w cienkie paski, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Dymkę razem ze szczypiorem kroimy dosyć grubo, seler naciowy w cienkie plasterki.
Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso.
Następnie dorzucamy dymkę ze szczypiorem, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca (2-3 minuty). Dorzucamy seler naciowy oraz paprykę, chwilę podsmażamy. Warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.
Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka), pieprzem i czerwoną papryką. Dodajemy czubatą łyżeczkę przyprawy do kebabu lub curry oraz sos sojowy. Całość stale mieszamy. Możemy w trakcie duszenia warzyw dodać 2-3 łyżki wody. Do gotowych warzyw dorzucamy makaron, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojone listki selera naciowego.
Makaron ryżowy wermiszel z kurczakiem i warzywami gotowy!