Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, pożywny, orientalny obiad. Prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielu składników.
2 patelnie, garnek do gotowania makaronu, miseczka, łyżka, nóż, cedzak
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
Składniki
Rozgrzewamy patelnię, łyżka oleju i wrzucamy mrożone warzywa. Smażymy do odmrożenia i zmięknięcia ok 15 minut. Jeśli mamy świeży czosnek, a nie granulowany, dobrze dodać go na patelnię przed wrzuceniem warzyw.
W międzyczasie, kroimy tofu w kostkę, dodajemy 1 łyżkę przyprawy Kebab-Gyros (lub gdy nie mamy też przyprawy możemy użyć sól, pieprz, czosnek, paprykę) i 1 łyżkę oleju. Mieszamy dokładnie.
Makaron ryżowy gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu, u mnie to było 5 minut.. Po tym czasie, odcedzamy go, zlewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw na patelni. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, cynamon, czosnek granulowany (jeśli wcześniej nie dodany był świeży), papryka ostra (poziom ostrości wg uznania). Wszystko razem mieszamy i przesmażamy ok 5-8 minut.
Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju. Do miseczki z tofu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie. Na rozgrzaną patelnię, przerzucamy tofu z miseczki i dokładnie smażymy ok 5-8 minut, mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy z patelni jeśli jest już dobrze zarumienione, a zarazem nie jest spalone :)
Nakładamy na talarze. Najpierw makaron z warzywami, na górę chrupiące tofu. Można posypać prażonym sezamem (mi niestety się skończył). Smacznego! :)