Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron spaghetti z radicchio

Makaron  spaghetti z radicchio

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16334

Dodano:

Odsłon: 394

Zawsze cykoria mnie intrygowała, radicchio szczególnie. Sprawdza się w sałatkach doskonale. Ale na ciepło też ( pomijając utratę kolorów )

Składniki

  • 400 g spaghetti
  • mała cebula
  • 2 główki radicchio
  • oliwa zoliwek
  • 200 g sera provolone " Fiaschetto"
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę po obraniu przekroiłem na pół wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Radicchio przekroiłem na ćwiartki, wyciąłem głąbki, pokroiłem w cienkie paski, opłukałem, osączyłem na sicie.
    Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy, wrzuciłem cebulę, chwilę podsmażyłem mieszając. Dodałem radicchio i smażyłem, aż zacznie wiotczeć. Posoliłem i doprawiłem pieprzem. Zmniejszyłem ogień na malutki. Patelnię przykryłem pokrywką, dusiłem warzywa przez kilka minut.
    Ser pokroiłem w kostkę. Dodałem do warzyw. Makaron ugotowałem al. dente, odcedziłem, wrzuciłem na patelnię, dodałem śmietanę, wymieszałem. Doprawiłem świeżo startej gałki. Podgrzałem chwilę, aż ser się rozpuścił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 10 marca Proste, ale jakie wyborne połączenie! <3 Pycha! :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 06 marca Rewelacyjny smak. Radicchio w tej odsłonie, lekkiej, zwiewnej...nie spodziewałem się <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń