Bardzo lubię makarony, chociaż ostatnio niezbyt często je robię. Czas więc to zmienić. Zapraszam zatem na makaron z wyrazistym sosem szpinakowo-pieczarkowym.
Makaron w sosie szpinakowo-pieczarkowym
Składniki
- Ulubiony makaron 200 g
- Pieczarki 500 g.
- Szpinak świeży 300 g.
- Cebula 1 szt. (duża)
- Czosnek 5 ząbków
- Śmietana słodka 100 ml
- Sól morska
- Pieprz
- Masło 3 łyżki
Składniki
- Ulubiony makaron 200 g
- Pieczarki 500 g.
- Szpinak świeży 300 g.
- Cebula 1 szt. (duża)
- Czosnek 5 ząbków
- Śmietana słodka 100 ml
- Sól morska
- Pieprz
- Masło 3 łyżki

Etapy przygotowania
Makaron ugotować al`dente wg opisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć i w razie potrzeby obrać. Pokroić w grube plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać (najlepiej za pomocą blendera). Szpinak delikatnie pokroić. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek z cebulką, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 10 min. Następnie dodać szpinak i dalej gotować. Gdy pieczarki i szpinak będą miękkie stopniowo dolewać śmietanki. Pod koniec gotowania dodać makaron, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować.

Smacznego !

:)

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4519
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 35
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 69
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4519
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 35
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 69



Składniki
- Ulubiony makaron 200 g
- Pieczarki 500 g.
- Szpinak świeży 300 g.
- Cebula 1 szt. (duża)
- Czosnek 5 ząbków
- Śmietana słodka 100 ml
- Sól morska
- Pieprz
- Masło 3 łyżki
Makaron ugotować al`dente wg opisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć i w razie potrzeby obrać. Pokroić w grube plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać (najlepiej za pomocą blendera). Szpinak delikatnie pokroić. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek z cebulką, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 10 min. Następnie dodać szpinak i dalej gotować. Gdy pieczarki i szpinak będą miękkie stopniowo dolewać śmietanki. Pod koniec gotowania dodać makaron, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować.
Smacznego !
:)