Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-07-2019
Połączenie najlepsze z najlepszych - bób, boczek i jajko. Pyszne i sycące danie
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 224
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 224
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Składniki
Bób wrzucamy do wrzątku z dodakiem soli i łyżeczką cukru. Mój był miękki po 20 minutach, ale najlepiej co 5 minut sprawdzać czy odpowiada wam stpień miękkości. Potem odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy z łupinek. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, aż będzie chrupiący. Dodajemy do niego bób i ugotowany makaron. Chwilkę dusimy razem pod przykryciem. Przygotowujemy sos - do jogurtu przeciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy pieprz, pieprz ziołowy, zioła. Nie dodajemy już soli, ponieważ boczek sam w sobie jest już słony. Sos wlewamy na patelnię i mieszamy. Dusimy razem ok 5 minut. Podajemy z jajkiem sadzonym, lub jak u mnie z jajkiem w koszulce.