Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sezonowy obiad - makaron z bobem, szynką dojrzewającą, bazyliowym pesto i aromatycznym serem Grana Padano.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24944
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24944
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 111
Składniki
Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, na niedużym ogniu przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu obieramy ze skórek. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę kroimy w cienkie plasterki, następnie w paseczki. Szynkę smażymy na patelni, na małym ogniu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy suszone pomidory, chilli i bób, smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany makaron, pesto bazyliowe, doprawiamy pieprzem i solą (z solą uważnie, bo usmażona szynka nadaje mocno słony smak). Smażymy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Makaron rozkładamy na na 4 talerze, każdy posypujemy łyżeczką tartego sera Grana Padano.