Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sezonowy obiad - makaron z bobem, szynką dojrzewającą, bazyliowym pesto i aromatycznym serem Grana Padano.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11528
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1241
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12115
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2457
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11528
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1241
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12115
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2457
Składniki
Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, na niedużym ogniu przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu obieramy ze skórek. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę kroimy w cienkie plasterki, następnie w paseczki. Szynkę smażymy na patelni, na małym ogniu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy suszone pomidory, chilli i bób, smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany makaron, pesto bazyliowe, doprawiamy pieprzem i solą (z solą uważnie, bo usmażona szynka nadaje mocno słony smak). Smażymy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Makaron rozkładamy na na 4 talerze, każdy posypujemy łyżeczką tartego sera Grana Padano.