Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z boczkiem i warzywami

Makaron z boczkiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7423

Dodano:

Odsłon: 3312

Danie można zrobić z gotowaną szynką lub z samymi warzywani - w każdej wersji jest smaczne.

Składniki

  • Paczka /ok.40 dkg./ makaronu rurki
  • ok. 15 dkg. boczku wędzonego
  • marchew, 2 cebule, 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego, 3 pomidory, pół pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • opcjonalnie 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.

  2. Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni.
    Marchew, cebulę, czosnek i seler pokroić w kostkę i przesmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu.

  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, bazylię posiekać i wraz z pomidorami przełożyć na patelnię do warzyw. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać oliwy z oliwek.Kiedy warzywa będą już miękkie doprawić solą, pieprzem i cukrem.

  4. Warzywa wymieszać z pokrojonymi na pół oliwkami, śmietaną, parmezanem i makaronem. Przełożyć potrawę do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do tem. 180st.C i zapiekać ok 25 minut. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń