Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z borówkami i twarogiem

Makaron z borówkami i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4565

Dodano:

Odsłon: 1016

Bardzo szybki i smaczny pomysł na letni obiad.

Składniki

  • opakowanie makaronu typu świderki
  • 70 deko borówek
  • kostka półtłustego twarogu
  • mały kubeczek śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (Kamis)
  • 2-3 łyżki cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wstawiamy wodę na makaron. Do niedużego garnka wrzucamy borówki (część odkładamy do dekoracji) razem z cukrami i podgrzewamy na niewielkim ogniu do zawrzenia, często mieszając. Gotujemy przez około 10 minut po czym dodajemy śmietanę. Najlepiej jest to robić stopniowo, wcześniej dodając do śmietany nieco wrzącego soku. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

  2. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z powstałym sosem, dodajemy pokruszony twaróg i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy pozostawionymi do dekoracji borówkami.

  3. Ps. Można również zamiast mieszania twarogu z makaronem i sosem posypać nim gotowe już danie. Ja wymieszałam go ze względu na specyficzne podniebienia moich dzieci ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń