Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z brokułem, cieciorką i szynką szwarcwaldzką w sosie serowym. Pyszne i kolorowe danie
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 326
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1742
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 342
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 326
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1742
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 342
Składniki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na oleju smażymy do zarumienienia wiórka cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szynkę. Smażymy ok 2 minuty. Dodajemy pokrojonego brokuła i pod przykryciem dusimy, aż lekko zmięknie. W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody. Kiedy brokuł dojdzie dodajemy cieciorkę, ugotowany makaron, przyprawy i zioła prowansalskie. Dusimy razem kilka minut. Śmietanę, mleko, ser pieprz i gałkę mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy powoli, często mieszając, aż ser się rozpuści. W zależności od sera, sos będzie się mniej lub bardziej ciągnął. Makaron polewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem można jeszcze posypać szczyptą sera typu parmezan.