Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron mac and cheese to danie w prawdziwie amerykańskim stylu. Duża ilość sera, beszamel i drobny makaron kolanka tworzą kompozycję doskonałą smakowo. Taki jednogarnkowy posiłek z kilku składników, z serem w roli głównej, prosty do przyrządzenia- w zaledwie 30 minut.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4477
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12136
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6889
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5644
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4477
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12136
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6889
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5644
Składniki
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W dużym rondlu, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli śmietankę. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki przyprawiamy go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka.
Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach sery. Mieszamy całość do rozpuszczenia serów. Wrzucamy makaron, podgrzewamy go i wykładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem
Makaron z ciągnącym serem gotowy!
Nasze rady Beszamel nie może być zbyt gęsty ponieważ sery go mocno zagęszczą, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej śmietany czy mleka. Sery możemy dodawać do beszamelu dowolne, np. topiony, parmezan i w dowolnej ilości, np. tylko jeden lub dwa rodzaje. W oryginalnym przepisie używa się kremówki, ale ponieważ sery są wystarczająco tłuste, możemy beszamel zrobić na mleku, też będzie smacznie.