Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś makaron, ale z cukinii. Jest pożywny i sycący, ale lekki. Żeby go zrobić nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń. Wystarczy obieraczka do warzyw. Oczywiście możecie kupić specjalną temperówkę do warzyw, wtedy makaron będzie cienki jak spaghetti. Ja zrobiłam swój makaron zwykłą obieraczką więc miałam szersze paski. Makaron zrobiłam w sosie porowym. Do tego łosoś. Jak dla mnie połączenie idealne. Podane składniki wystarczą na dwie porcje.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14333
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 519
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14333
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 519
Składniki
Zdjąć skórę z łososia. Następnie przyprawić go solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić. Cukinię obrać ze skórki. Następnie obieraczką do warzyw ścinać wzdłuż cukinię, żeby powstał makaron. Obieramy tylko twardą część. Miękki środek zostawiamy.
Por pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na maśle. Nie za długo żeby nie przypalić. Wystarczy około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażony por zalać śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać makaron z cukinii. Gotować w sosie co jakiś czas mieszając, kolejne 5-7 minut. Nie za długo, żeby cukinia nie była za miękka. W czasie kiedy cukinia gotuje się w sosie, na osobnej patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć łososia. Czas smażenia zależy od grubości łososia. Nie należy smażyć go za długo, żeby nie był suchy. U mnie, mniej więcej 3 minuty z każdej strony na niewielkim gazie.
Gotowy makaron z sosem wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć łososia, pokrojonego na mniejsze kawałki.