Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu Nigelli Lawson. Z braku innych grzybów, użyłam pieczarek, które także nadają się do tego dania. Duża porcja na przyjęcia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14840
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44299
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 628
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14840
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44299
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 628
Składniki
Masło (75g) i olej rozpuścić na patelni i podsmażyć grzyby (pieczarki) pokrojone w drobną kostkę. Dodać ząbki czosnku, tymianek i pietruszkę. Przesmażyć wszystko razem pod przykrywką, a następnie zalać wodą z moczenia suszonych grzybów lub bulionem grzybowym i częściowo odparować.
W rondelku rozpuścić masło od razu z mąką, (żeby nie było grudek). Gęstą masę zdjąć na chwilę z ognia, wlać mleko dobrze zamieszać i postawić na ogniu. Gotować 5-10 min, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować al’dente.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, grzyby, polać sosem i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 min w 200 stC.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa. Czasem do grzybów dodaję podsmażonego kurczaka.