Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu Nigelli Lawson. Z braku innych grzybów, użyłam pieczarek, które także nadają się do tego dania. Duża porcja na przyjęcia.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 729
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 722
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 410
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3548
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 729
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 722
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 410
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3548
Składniki
Masło (75g) i olej rozpuścić na patelni i podsmażyć grzyby (pieczarki) pokrojone w drobną kostkę. Dodać ząbki czosnku, tymianek i pietruszkę. Przesmażyć wszystko razem pod przykrywką, a następnie zalać wodą z moczenia suszonych grzybów lub bulionem grzybowym i częściowo odparować.
W rondelku rozpuścić masło od razu z mąką, (żeby nie było grudek). Gęstą masę zdjąć na chwilę z ognia, wlać mleko dobrze zamieszać i postawić na ogniu. Gotować 5-10 min, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować al’dente.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, grzyby, polać sosem i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 min w 200 stC.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa. Czasem do grzybów dodaję podsmażonego kurczaka.