Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu Nigelli Lawson. Z braku innych grzybów, użyłam pieczarek, które także nadają się do tego dania. Duża porcja na przyjęcia.
Masło (75g) i olej rozpuścić na patelni i podsmażyć grzyby (pieczarki) pokrojone w drobną kostkę. Dodać ząbki czosnku, tymianek i pietruszkę. Przesmażyć wszystko razem pod przykrywką, a następnie zalać wodą z moczenia suszonych grzybów lub bulionem grzybowym i częściowo odparować.
W rondelku rozpuścić masło od razu z mąką, (żeby nie było grudek). Gęstą masę zdjąć na chwilę z ognia, wlać mleko dobrze zamieszać i postawić na ogniu. Gotować 5-10 min, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować al’dente.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, grzyby, polać sosem i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 min w 200 stC.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa. Czasem do grzybów dodaję podsmażonego kurczaka.
i znów szybkie, proste i smaczne danie. Podczas kiedy gotuje się woda na maka...
Odsłon: 5598
grzyby wyraziste w smaku, kwaśne ale nie za bardzo, stary, dobry, wypróbowany...
Odsłon: 6913
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą z marchwią i żurawiną oraz z pi...
Odsłon: 901
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 9
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 445
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 9
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 445
Składniki
Masło (75g) i olej rozpuścić na patelni i podsmażyć grzyby (pieczarki) pokrojone w drobną kostkę. Dodać ząbki czosnku, tymianek i pietruszkę. Przesmażyć wszystko razem pod przykrywką, a następnie zalać wodą z moczenia suszonych grzybów lub bulionem grzybowym i częściowo odparować.
W rondelku rozpuścić masło od razu z mąką, (żeby nie było grudek). Gęstą masę zdjąć na chwilę z ognia, wlać mleko dobrze zamieszać i postawić na ogniu. Gotować 5-10 min, aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować al’dente.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, grzyby, polać sosem i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 min w 200 stC.
Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa. Czasem do grzybów dodaję podsmażonego kurczaka.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Dania główne
Racuchy na maślance
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 10
Acqua pazza- Szalona woda
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 9