Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie kurczaka, różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale gra smaków i aromatów na talerzu zachwyci kubki smakowe.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 628
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2808
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 925
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1676
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14549
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 628
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2808
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 925
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1676
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14549
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz tymiankiem. Odstawiamy na chwilę dla przejścia smaków oraz aromatów, a następnie smażymy i odkładamy na talerzyk.
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy w paski.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy jeszcze chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły, kawałki kurczaka oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu. Makaron podajemy z parmezanem oraz świeżym tymiankiem. * Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, ponieważ wtedy zrobi się gorzki.
WERSJA WEGE Makaron jest pyszny i niezwykle aromatyczny także w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie jesteście miłośnikami mięsnych dodatków, to zrezygnujcie z pierwszego kroku :)