Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie kurczaka, różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale gra smaków i aromatów na talerzu zachwyci kubki smakowe.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4717
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4717
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz tymiankiem. Odstawiamy na chwilę dla przejścia smaków oraz aromatów, a następnie smażymy i odkładamy na talerzyk.
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy w paski.
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy jeszcze chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły, kawałki kurczaka oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu. Makaron podajemy z parmezanem oraz świeżym tymiankiem. * Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, ponieważ wtedy zrobi się gorzki.
WERSJA WEGE Makaron jest pyszny i niezwykle aromatyczny także w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie jesteście miłośnikami mięsnych dodatków, to zrezygnujcie z pierwszego kroku :)