Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z kurczakiem i cukinią, to wspaniała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Dodatek serka mascarpone nadaje mu wyjątkowego smaku. Danie przygotowuje się w prosty sposób, nie wymaga dużego nakładu pracy, jest świetną propozycją dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę po czym przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 10 minut. Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Umytą cukinię razem ze skórką oraz czerwoną paprykę kroimy w niewielką kostkę.
Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy kurczaka i całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie do cebuli, pieczarek i kurczaka wrzucamy pokrojoną cukinię oraz paprykę, wszystko dusimy na małym płomieniu do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane, często mieszamy. Na końcu dodajemy serek mascarpone i wszystko podgrzewamy stale mieszając aż ser się rozpuści. W razie potrzeby całość doprawiamy jeszcze odrobiną soli oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowanie danie podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy startym żółtym serem.