Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny i aksamitny sos , który idealnie łączy się i otula makaron. Może i nie jest to obiad fit, bo mascarpone ze śmietanką nie należą do lekkich produktów, ale od czasu do czasu taki mały grzeszek nie zaszkodzi.
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3276
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3276
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Składniki
Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miseczki. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Dodajemy także około 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i zioła (nie wszystkie, zostawiamy troszkę na później). Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz zamarynowane mięso z ziołami i czosnkiem. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę. Przez minutę dusimy i dodajemy mascarpone. Odrobinę zmniejszamy gaz i pozwalamy serkowi całkowicie się rozpuścić. Sos cały czas mieszamy i jeszcze doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Kiedy mascarpone się rozpuści, to zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy tak przez kilka minut. W tym czasie kurczak jeszcze bardziej zmięknie i będzie bardzo delikatny.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Kiedy jest już al dente, to odcedzamy go i od razu wrzucamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się pysznym i delikatnym sosem serowym. Danie gotowe. Przekładamy na talerze, obsypujemy twardym serem i podajemy.