Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny i aksamitny sos , który idealnie łączy się i otula makaron. Może i nie jest to obiad fit, bo mascarpone ze śmietanką nie należą do lekkich produktów, ale od czasu do czasu taki mały grzeszek nie zaszkodzi.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miseczki. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Dodajemy także około 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i zioła (nie wszystkie, zostawiamy troszkę na później). Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz zamarynowane mięso z ziołami i czosnkiem. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę. Przez minutę dusimy i dodajemy mascarpone. Odrobinę zmniejszamy gaz i pozwalamy serkowi całkowicie się rozpuścić. Sos cały czas mieszamy i jeszcze doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Kiedy mascarpone się rozpuści, to zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy tak przez kilka minut. W tym czasie kurczak jeszcze bardziej zmięknie i będzie bardzo delikatny.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Kiedy jest już al dente, to odcedzamy go i od razu wrzucamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się pysznym i delikatnym sosem serowym. Danie gotowe. Przekładamy na talerze, obsypujemy twardym serem i podajemy.