Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurczakiem w sosie sojowym

Makaron z kurczakiem w sosie sojowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49417

Dodano:

Odsłon: 139

Danie pełne smaków i aromatów. Mięso zamarynowane w sosie sojowym z czosnkiem, do tego świeża mięta, imbir... mniam :) Dopełnieniem całości jest mój ulubiony makaron w kształcie kokardek oraz mnóstwo warzyw.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • makaron Lubella mini kokardki 200 g
  • fasolka szparagowa żółta (mrożona) 100 g
  • brokuł świeży 1/2 sztuki
  • cukinia młoda 1/2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • sos sojowy jasny 4 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • świeży imbir 2 cm
  • olej ryżowy aromatyzowany czosnkiem 2 łyżki
  • sól
  • świeże liście mięty
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z kurczakiem w sosie sojowym

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, następnie kroimy w cienkie paski o długości około 5 cm. Przygotowane mięso mieszamy z sosem sojowym i miodem. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie słupki. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso jest już mocno obsmażone, na patelnię wlewamy marynatę, dodajemy utarty na tarce o grubych oczkach imbir. Mięso dusimy 2- 3 minuty.
    Fasolkę wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę, gotujemy kilka minut, odcedzamy. Podobnie postępujemy z brokułem, tyle że gotujemy go oddzielnie, ponieważ ma inny czas gotowania niż fasolka.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.

  2. Cukinię obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię. Gdy cukinia lekko zmięknie dodajemy ugotowane warzywa, oraz makaron. Całość podsmażamy kilka minut, aby smaki się przeniknęły. Gotowe danie posypujemy świeżą, drobno posiekaną miętą.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń