Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kremowy, sezonowy makaron z kurkami i piersią z kurczaka. Łatwy do zrobienia :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1083
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1083
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Składniki
Pokrój kurczaka w małą kostkę i przerzuć do miseczki. Dodaj wymienione przyprawy i dolej łyżkę oleju. Wymieszaj i pozostaw aby przyprawy dobrze się przykleiły. W tym czasie możesz również zacząć gotować makaron, z którego woda przyda się jeszcze później.
Pokoj cebulę i czosnek w drobną kostkę (czosnek można również przecisnąć przez praskę). Rozgrzej na patelni 3/4 łyżki oleju i dorzuć cebulę. Podsmaż ją aż się zeszkli (ok. 3 minuty) następnie dorzuć czosnek i posmażaj kolejne 2 minuty. Po tym czasie dorzuć kurczaka i podsmażaj na małym ogniu.
W tym czasie umyj kurki i pokrój je na grubsze paski. Gdy kurczak się już usmaży dorzuć je na patelnię i smaż 5 minut.
Po tym czasie dolej śmietankę i 4 łyżki wody z gotowanego makaronu. Gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut.
Na koniec wrzuć na patelnię makaron i wymieszaj z sosem. Można już wykładać na talerz. Smacznego :)